Fánk
- Teljes idő 3 óra 8 perc
- 30 perc
Előkészítés - 8 perc
Főzés - 2 óra 30 perc
Hűtés
Összetevők
6 személy
80 g Teljes tej
20 g Porcukor
1 kan. Szárított pékélesztő
200 g T55 liszt
2 g Só
10 g Olaj
1 Tojás
10 g Puha vaj
20 g Porcukor
Olívaolaj spray
Előkészítés
Lépés 1 /6
Melegítse a tejet a mikrohullámú sütőben 38 °C és 40 °C közötti hőmérsékletre. Ügyeljen arra, hogy a tej ne legyen túl forró, mert az inaktiválhatja az élesztőt. Az újrahidratálandó élesztőt tegye egy kis tálba a langyos tejjel. Habverővel keverje össze. Hagyja állni 3 percig. Az élesztőnek fel kell oldódnia.
Lépés 2 /6
Öntse a lisztet és a sót egy edénybe. Adja hozzá az olajat, a tojást és a tej/élesztő/cukor keveréket. Dagassza kézzel 1 percig, majd adja hozzá a puha vajat, és dagassza addig (körülbelül 2 percig), amíg a tészta össze nem áll kicsit. A tésztának ragadósnak kell maradnia. Fedje le egy tiszta ruhával, és hagyja kelni 2 órán át. Háromszorosára kell dagadnia.
Lépés 3 /6
A tésztát borítsa lisztezett munkafelületre, és óvatosan sodorja kb. 1,5 cm vastagságúra. Vágja ki a fánkokat egy 7 cm átmérőjű, kerek sütőformával. A közepéhez használjon 3 cm-es formát. Ha nincs süteményformája, használjon megfelelő méretű tálkát vagy poharat.
Lépés 4 /6
A fánkokat helyezze át enyhén kiolajozott alufólia négyzetekre. Fedje le egy tiszta ruhával, és hagyja kelni (körülbelül 30 percig), amíg kétszeresére nem dagad. Sütés előtt a fánkokat sütőecset segítségével óvatosan kenje meg egy kevés semleges olajjal.
Lépés 5 /6
Helyezze őket a készülékbe. Kezdje el a sütést.
Lépés 6 /6
Szükség esetén ellenőrizze, hogy aranybarna színt kapjon. Hagyja kihűlni egy rácson, majd porcukorral hintse meg.