Karfiolsteak sült répacsíkokkal
- Teljes idő 1 óra 15 perc
- 20 perc
Előkészítés - 25 perc
Főzés - 30 perc
Hűtés
Összetevők
2 személy
A répahasábokhoz:
20 g Szójaszósz
20 g Olívaolaj
10 g Juharszirup
20 g Tahini
1 kan. Füstölt fűszerpaprika
1 kan. Fokhagymapor
300 g Répahasábok (3-4 darab)
A karfiolsteakhez:
1 db Karfiol
50 g Olívaolaj
100 g Citromlé
1 kan. Szárított fokhagyma
1 kan. Fűszerpaprika
15 g Méz
Só, bors
2 csip. Chilipor
8 kan. Apróra vágott, friss petrezselyem (kb. 15 g)
Karfiolmajonéz:
250 g Főtt karfioldarabok
60 g Zsírszegény főzőtejszín
20 g Olívaolaj
10 g Víz
10 g Citromlé
1 kan. Füstölt fűszerpaprika
3 g Só
Előkészítés
Lépés 1 /8
Egy nagy tálban keverje össze a szójaszószt, az olívaolajat, a juharszirupot, a tahinit, a fűszerpaprikát, a fokhagymaport, a sót és a borsot. Hámozza meg a sárgarépákat, hosszában vágja őket félbe és szelje fel 3 mm-es csíkokra. Tegye a répacsíkokat a tálba és pácolja őket legalább 30 percig, időnként megkevergetve.
Lépés 2 /8
Távolítsa el a leveleket a karfiolról, de ne vágjon ki túl sokat a torzsájából. Tegye a karfiolt egy vágódeszkára. Egy nagy, éles késsel vágja fel 2-3 darab, kb. 2 cm vastag szeletre. Főzze meg a karfiolsteakeket a répacsíkokkal együtt egy lábasnyi sós vízben, lassú tűzön. A főzési idő felénél vegye ki a karfiolokat, szűrje le őket, majd főzze tovább a répacsíkokat. Szűrje le és tegye félre.
Lépés 3 /8
Egy kis tálban keverje össze az olívaolajat, a citromlevet, a fokhagymát, a mézet, a fűszerpaprikát és a chilit. A karfiolszeletek egyik oldalát kenje meg az olívaolajas-citromos mártással. Ízesítse sóval és borssal.
Lépés 4 /8
Kapcsolja be a készüléket. Kapcsolja be az 1-es kosarat. Válassza ki a ZÖLDSÉG programot 180°C-on 25 percre. Tegye a mártással bekent karfiolsteakeket az 1-es kosárban lévő rácsra. Kapcsolja be a 2-es kosarat. Válassza ki a ZÖLDSÉG programot 180°C-on 25 percre. Fektesse a répacsíkokat egy rétegben a 2-es kosárban lévő rácsra. A START gomb megnyomásával kezdje meg mindkét kosárban a sütést.
Lépés 5 /8
A sütési idő felénél fordítsa meg a steakeket és kenje be mindkét oldalukat a maradék szósszal. Fordítsa meg a répacsíkokat.
Lépés 6 /8
Ellenőrizze, hogy jól megsült-e a karfiol, és igazítsa a sütési időt az ízlésének megfelelően.
Lépés 7 /8
Tegye egy kis tálba a maradék főtt karfioldarabokat, a tejszínt, az olívaolajat, a vizet, a sót, a citromlevet és a füstölt fűszerpaprikát. Kézi turmixgéppel készítsen belőlük majonézt.
Lépés 8 /8
A sült karfiolsteakeket szórja meg chilivel és apróra vágott friss petrezselyemmel. Tálalja karfiolmajonézzel és sült répacsíkokkal.