Sajtos karfiol
- Teljes idő 45 perc
- 15 perc
Előkészítés - 30 perc
Főzés - 0 perc
Hűtés
Összetevők
6 személy
1 Nagy karfiol (kb. 1 kg)
1 kan. Metélőhagyma
1 kan. Petrezselyem
1 kocka Zöldségalaplé
30 cl Teljes tej
25 cl 30% zsírtartalmú tejföl
50 g Vaj
40 g Cukrász liszt
100 g Reszelt gruyère sajt
300 g Reszelt cheddar
0.5 kan. Füstölt fűszerpaprika (1,5 g)
0.5 kan. Szerecsendió (1,5 g)
Só, bors
Előkészítés
Lépés 1 /9
Öblítse le a karfiolt, és vágja rózsáira. Forraljon fel egy serpenyőben sós vizet, majd dobja bele a karfiolvirágot, és főzze 10 percig közepes lángon. Szedje ki a virágokat szűrőkanállal, tegye gyorsan hideg víz alá, és csepegtesse le.
Lépés 2 /9
Tegye a karfiolt egy nagy tálba, adja hozzá a metélőhagymát és a petrezselymet, majd sózza és borsozza. Keverje össze és tegye félre.
Lépés 3 /9
Készítse el a sajtmártást: morzsolja a zöldségalaplét egy tálba, adja hozzá a tejet és a tejszínt, majd keverje jól össze. Olvassza fel a vajat egy serpenyőben közepes hőfokon. Adja hozzá a lisztet. Verje fel gyorsan, és folyamatosan kevergetve 1 percig főzze.
Lépés 4 /9
Miközben tovább keveri, öntse bele a tej/tejszín/zöldségalaplé keverék felét. Keverje fel habverővel simára, majd forgassa bele a maradék keveréket. Főzze további 1 percig, folyamatosan kevergetve, hogy a mártás besűrűsödjön. Elég sűrűnek kell lennie ahhoz, hogy egy fakanalat bevonjon.
Lépés 5 /9
Vegye le a tűzről, és adja hozzá a reszelt gruyère-t és a reszelt cheddar kétharmadát. Keverje jól össze, majd adja hozzá a fűszerpaprikát és a szerecsendiót. Ízlés szerint ízesítse. Adja hozzá a karfiolvirágot, és forgassa össze, hogy bevonja a mártással.
Lépés 6 /9
Öntse a keveréket egy 30 cm x 20 cm-es és 6 cm magas gratin tálba. Szórja meg a gratint a maradék cheddarral.
Lépés 7 /9
Helyezze az edényt a tepsire. Tegye a tepsit a sütő legalacsonyabb pozíciójába.
Lépés 8 /9
Kapcsolja be a készüléket. Válassza ki a BAKE programot 200°C-on, és állítsa be a sütési időt 30 percre. Nyomja meg a START gombot.
Lépés 9 /9
Tálalja forrón salátával.