Cozonac (román húsvéti kenyér)
- Teljes idő 4 óra 53 perc
- 25 perc
Előkészítés - 58 perc
Főzés - 3 óra 30 perc
Hűtés
Kompatibilis készülékek (15)
Csendes légkeveréses fritőz Tefal Easy Fry Silence EY5568E0 Fekete EY9428E0 Easy Fry Dual XXL légkeveréses fritőz Tefal 11 literes Forrólevegős fritőz Tefal Easy Fry & Grill 2az1-ben digitális EY505D15 Rozsdamentes/Fekete Forrólevegős fritőz Tefal Easy Fry & Grill & Steam 3az1-ben FW201815 Fekete Ismerje meg a teljes választékot
Több megjelenítése - Ismerje meg a teljes választékot -
Összetevők
4 személy
80 g Finomkristály cukor
13 cl Tej
150 g Apróra vágott dió
15 g Keserű kakaópor
1 citromhéj Narancs
6 cl Tej
3 g Szárított sütő élesztő
30 g Finomkristály cukor
260 g Speciális tésztaliszt
3 g só
2 Tojás
1 citromhéj Narancs
1 citromhéj Citrom
80 g Vaj
1 Tojássárgája
1 kan. Tej
Előkészítés
Lépés 1 /9
Öntsük a töltelékhez szükséges összes hozzávalót egy lábasba. Keverjük meg, és főzzük kis lángon körülbelül 8 percig, vagy amíg a keverék ragacsos tésztává nem válik. Hagyjuk teljesen kihűlni szobahőmérsékletűre: a keverék* tovább szilárdul.
Lépés 2 /9
Melegítsük meg a tejet a mikrohullámú sütőben (38 °C és 40 °C között, de vigyázzunk, hogy ne legyen túl forró, mert akkor az élesztő inaktiválódhat). Az újrahidratálandó élesztőt tegyük egy kis tálba a tejjel és a cukorral. Alaposan keverjük össze. Hagyjuk állni 5 percig.
Lépés 3 /9
Öntsük a liszt, a só, a héj, a tojás és a tej/élesztő/cukor keverékét egy nagy edénybe. Gyúrjuk kézzel 3 percig.
Lépés 4 /9
A vajat puhává kell tenni*: 1 órával előtte vegyük ki a hűtőből, vagy tegyük 20 másodpercre a mikrohullámú sütőbe. Adjuk hozzá a vajat, és gyúrjuk a tésztát, hogy jól összeálljon, kb. 2 percig. Takarjuk le a tésztát egy tiszta konyharuhával, és pihentessük 2 órán át szobahőmérsékleten.
Lépés 5 /9
Vegyük ki a tésztát a tálból. Enyhén lisztezett asztalon hajtsuk össze a tésztát, a végeit fogjuk meg és húzzuk a közepe felé, hogy egy gömböt formázzunk (összesen 10 lapot készítsünk).
Lépés 6 /9
Lisztezzük be a munkafelületet és a sodrófát. A tésztát 35x25 cm-es téglalap alakúra sodorjuk. A diós tölteléket a tetejére kenjük, a szélétől kb. 0,5 cm-re. Tekerjük a téglalapot szélességében egy nagy hengeres formává. Nyújtsuk ki a tekercset 50 cm-re, majd vágjuk félbe. Fogjuk a két szálat, és az egyik végén zárjuk le őket. Csavarjuk össze őket, majd óvatosan tegyük az összecsavart tésztát egy 17 cm átmérőjű x 7 cm magas, tapadásmentes tortaformába.
Lépés 7 /9
Takarjuk le a tésztát tiszta konyharuhával, és pihentessük szobahőmérsékleten 1,5 órán át. A tésztának a kétszeresére kell nőnie.
Lépés 8 /9
A cozonacot megkenjük a tejjel elkevert tojássárgájával. Tegyük a gombócokkal teli tálcát a lappal felszerelt készülékbe. Indítsuk el a sütést folyamatot.
Lépés 9 /9
Forrón fordítsuk* ki, és hagyjuk kihűlni egy rácson.