Recipe Details Page <seo.title.recipe> - Tefal
Tefal
Recept a következő szerint Tefal

Cozonac (román húsvéti kenyér)

ratings.0

-/5 -

  • Teljes idő 4 óra 53 perc
  • Előkészítés
    25 perc
  • Főzés
    58 perc
  • Hűtés
    3 óra 30 perc

Összetevők

4 személy

  • 80 g Finomkristály cukor

  • 13 cl Tej

  • 150 g Apróra vágott dió

  • 15 g Keserű kakaópor

  • 1 citromhéj Narancs

  • 6 cl Tej

  • 3 g Szárított sütő élesztő

  • 30 g Finomkristály cukor

  • 260 g Speciális tésztaliszt

  • 3 g

  • 2 Tojás

  • 1 citromhéj Narancs

  • 1 citromhéj Citrom

  • 80 g Vaj

  • 1 Tojássárgája

  • 1 kan. Tej

Előkészítés

Lépés 1 /9

Öntsük a töltelékhez szükséges összes hozzávalót egy lábasba. Keverjük meg, és főzzük kis lángon körülbelül 8 percig, vagy amíg a keverék ragacsos tésztává nem válik. Hagyjuk teljesen kihűlni szobahőmérsékletűre: a keverék* tovább szilárdul.

  • 80g Finomkristály cukor
  • 13cl Tej
  • 150g Apróra vágott dió
  • 15g Keserű kakaópor
  • 1citromhéj Narancs

Lépés 2 /9

Melegítsük meg a tejet a mikrohullámú sütőben (38 °C és 40 °C között, de vigyázzunk, hogy ne legyen túl forró, mert akkor az élesztő inaktiválódhat). Az újrahidratálandó élesztőt tegyük egy kis tálba a tejjel és a cukorral. Alaposan keverjük össze. Hagyjuk állni 5 percig.

  • 6cl Tej
  • 3g Szárított sütő élesztő
  • 30g Finomkristály cukor

Lépés 3 /9

Öntsük a liszt, a só, a héj, a tojás és a tej/élesztő/cukor keverékét egy nagy edénybe. Gyúrjuk kézzel 3 percig.

  • 260g Speciális tésztaliszt
  • 3g só
  • 2 Tojás
  • 1citromhéj Narancs
  • 1citromhéj Citrom

Lépés 4 /9

A vajat puhává kell tenni*: 1 órával előtte vegyük ki a hűtőből, vagy tegyük 20 másodpercre a mikrohullámú sütőbe. Adjuk hozzá a vajat, és gyúrjuk a tésztát, hogy jól összeálljon, kb. 2 percig. Takarjuk le a tésztát egy tiszta konyharuhával, és pihentessük 2 órán át szobahőmérsékleten.

  • 80g Vaj

Lépés 5 /9

Vegyük ki a tésztát a tálból. Enyhén lisztezett asztalon hajtsuk össze a tésztát, a végeit fogjuk meg és húzzuk a közepe felé, hogy egy gömböt formázzunk (összesen 10 lapot készítsünk).

Lépés 6 /9

Lisztezzük be a munkafelületet és a sodrófát. A tésztát 35x25 cm-es téglalap alakúra sodorjuk. A diós tölteléket a tetejére kenjük, a szélétől kb. 0,5 cm-re. Tekerjük a téglalapot szélességében egy nagy hengeres formává. Nyújtsuk ki a tekercset 50 cm-re, majd vágjuk félbe. Fogjuk a két szálat, és az egyik végén zárjuk le őket. Csavarjuk össze őket, majd óvatosan tegyük az összecsavart tésztát egy 17 cm átmérőjű x 7 cm magas, tapadásmentes tortaformába.

Lépés 7 /9

Takarjuk le a tésztát tiszta konyharuhával, és pihentessük szobahőmérsékleten 1,5 órán át. A tésztának a kétszeresére kell nőnie.

Lépés 8 /9

A cozonacot megkenjük a tejjel elkevert tojássárgájával. Tegyük a gombócokkal teli tálcát a lappal felszerelt készülékbe. Indítsuk el a sütést folyamatot.

Lépés 9 /9

Forrón fordítsuk* ki, és hagyjuk kihűlni egy rácson.